30 januarja, 2019 Resnična porodna izkušnja: sin Jaka

Resnična porodna izkušnja: sin Jaka

Zelo hvaležna sem, da sem lahko svoje porodne zgodbe delila tudi z drugimi mamicami, saj sem tudi sama, sploh v prvi nosečnosti, iskala načine, kako se spoznati s porodom in nanj dobro pripraviti. Eno izmed porodnih izkušenj sem delila tudi na portalu Bibaleze, ki si ga lahko preberete v tem blogu. Upam, da katero izmed bodočih mamic pomiri ali katero žensko navdihne za zanositev. Vsem bodočim mamicam zelo toplo priporočam vadbo joge pred, v in po nosečnosti, saj se z jogo dobro pripravi telo na zanositev, porod in okrevanje po porodu. Če ne verjamete, preverite mojo porodno izkušnjo.

Kakšna je bila moja prva nosečnost?

Moja nosečnost je bila prelepa. Do četrtega meseca sem vodila še zadnje nastope vseh plesnih šol, kjer sem poučevala ples, nastopala kot plesalka, se s prijatelji udeležila Oviratlona na Pokljuki in poučevala svoje vadbe – aerobiko, pilates in jogo. Peti mesec sem že malo zmanjšala število vadb in nastopov v Sloveniji in tujini. Šesti mesec je bil surfarsko-jogijsko obarvan, saj sem odpotovala na Portugalsko, kjer sem poučevala jogo v surfarskem kampu. Sedmi in osmi mesec sem preživela s svojim zaročencem v vojaški bazi v San Antoniju v Teksasu, kjer sem sama izvajala jogo in se udeleževala delavnic. Sredi osmega meseca sva se vrnila domov, kjer sem zadnja dva meseca učila jogo v Sloveniji.

Tako kot vse nosečnice, sem se tudi jaz srečala z nosečniškimi težavami, a na srečo ni bilo nič hudega. Redno sem hodila na preglede, si privoščila počitek, skrbela za prehrano in gibanje. Slabost je bila prisotna le na začetku, a je pri tem pomagal počitek. Proti koncu nosečnosti sem bila malce bolj utrujena in pojavile so se bolečine v hrbtu, pri čemer je pomagala joga, s katero sem se umirila in pridobila novo energijo ter si pregibala hrbet, da so bolečine izginile.

V nosečnosti sem še naprej poučevala jogo.

Jogo sem poučevala tudi na Portugalskem v surfarskem kampu in v Ameriki. Prav tako sem se udeležila tribal fusion (trebušni plesi in joga) delavnic na Češkem in joga delavnic na Hrvaškem. Izredno rada, poleg izvajanja joge in plesanja, potujem. To mi je dalo nove navdihe in izzive. Ves čas sem skrbela za svoje in dojenčkovo udobje, se nisem preveč naprezala in če je bilo potrebno, sem si vzela čas le zase/za naju. Sem pa ves čas spremljala razvoj otročka in tudi njegovo zdravstveno stanje, pred, med in po potovanju.

Kaj mi je med nosečnostjo dala joga?

Joga mi je pomagala pri nosečniških težavah in mi vlila pozitivno energijo in poskrbela za odlično zdravstveno stanje. Z jogo sem poskrbela za pravilno dihanje in gibanje. Vsakodnevno sem si razmigala sklepe, raztegnila mišice, prekrvavila telo, kar mi je pomagalo in učinkovalo na celotno telo. Predvsem sem izvajala tehnike sproščanja in dihalne vaje, s čimer sem si umirila misli in sprostila telo.

Kdaj sem izvajala jogo med nosečnostjo in na kaj sem bila pozorna?

Ker je šlo za prvo nosečnost, sem bila še dodatno pazljiva. Prebrala sem ogromno knjig, priročnikov, pregledala videe in vedno vse vaje izvajala s previdnostjo. Takoj ko sem ugotovila, da sem noseča, sem se posvetovala s svojo ginekologinjo in osebnim zdravnikom, ki sta spremljala razvoj otročka in najino zdravstveno stanje. Predvsem pa sem poslušala telo in se sproti prilagajala. Vedno ko sem začutila bolečino, nelagodje ali neprijetnost, sem z vadbo prenehala in počila.

Kaj pridobi nosečnica, če redno obiskuje vadbo joge?

Bila sem seznanjena z vsemi negativnimi posledicami, ki lahko sledijo ob različnih položajih in iz meseca v mesec počasi izločevala vaje, ki niso bile primerne zame in za otroka. Prilagajala sem si intenzivnost in si sestavljala programe glede na lastne potrebe in potrebe otroka.

Moja porodna izkušnja in kako mi je joga pomagala pri porodu.

Za mano je prečudovit porod, saj nisem bila nič prerezana in rodil se je zdrav, prelep sinček Jaka. Rodila sem na Jesenicah, kjer uvajajo naravni porod. Rodila sem v štirih urah, kamor so vštete vse priprave porodniške sobe in priprave osebja v porodnišnici. Bolečine so bile hude, a sem jih premagovala s svojim znanjem dihanja in z aktiviranjem trebušnih in medeničnih mišic.

Izredno mi je pomagala fizična pripravljenost, predvsem gibčnost. Zagotovo se pozna, če ženska zmore dati noge za glavo oz. naredi špago, saj pri tem lahko dalj časa ohranja isti položaj in omogoči tudi otroku lažji prihod na svet.

Po porodu pozabiš na bolečino, ki si jo čutil ob rojevanju. Ko se otrok rodi, je to najlepši in neprimerljiv trenutek, ki ga je nemogoče opisati – lahko ga le občutiš in ohraniš v spominu. Zato je dobro, da se vsaka mamica pripravi na porod najbolje, kar se da, saj je pri rojstvu otroka prav tako pomembno zdravje in stanje bodoče mamice, ki bo še v istem dnevu sprejela vse materinske obveznosti in potrebovala moč, ne le zase in svoje okrevanje, a tudi za skrb svojega otročka, ki jo bo potreboval. Pri tem so mamice, ki so bile športno aktivne, običajno bolje fizično pripravljene in lažje prenesejo porod in okrevanje po njem.

Porod pa je ne le preizkus kondicijske pripravljenosti novopečene mamice, ampak tudi psihične. Potrebna je priprava na porod, saj je vse to šok za telo. Vsaka nosečnica si želi, da se otrok rodi zdrav, predvsem pa živ. Pri tem je potrebno ohraniti mirno kri, poskrbeti, da nas čustva ne preplavijo in ohraniti sproščenost, da porod lažje in lepše poteka. Pri tem joga zagotovo pomaga z dihalnimi vajami, meditacijo in tehnikami sproščanja.

Kakšne so prednosti joge?

Jogo bi priporočila vsem, ne samo aktivnim športnicam, ampak tudi mamicam, ki prej niso bile športno aktivne. Dobro je, da ženska najde čas zase, se sprosti, naredi nekaj zase in za svojega otroka. Poudarjam pa, da je pri vsem tem potrebno pridobiti znanje od inštruktorja joge, da te popravi v asanah, prikaže pravilni način dihanja in svetuje, kaj je priporočljivo glede na zdravstveno stanje vsakega posameznika oz. posameznice.

Vsi inštruktorji pa vedno opozarjamo na predhoden posvet z osebnim zdravnikom ali ginekologom zaradi preventive. Saj veste, kako pravijo, bolje preventiva, kakor kurativa.

Zakaj izbrati jogo?

Sem inštruktorica Mat pilatesa, joge, aerobike in plesalka. Tečaje opravljam ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujini, prav tako poučujem. To poudarjam, saj imam rada vse skupinske vadbe, od visoko do nizko intenzivnih in imam kar precej širok spekter znanja na vseh področjih. Jogo priporočam pred in med nosečnostjo ter prav tako po porodu, saj je prilagodljiva vsaki posameznici in odlično vpliva na več stvari. Predvsem je gibanje povezano z dihanjem, s čimer očistimo telo, se poslušamo (kaj nam odgovarja), zaradi česar ne prekoračimo svojih meja. To je glavna prednost joge za nosečnice, saj je potrebno, da se izogibajo poškodbam in vsemu, kar bi lahko ogrozilo njihovo zdravje in zdravje otroka. Poleg tega poskrbi za sprostitev telesa, kar pomeni dobro psihično in fizično pripravljenost na porod, kar bodoča mamica zagotovo potrebuje.

Kaj mi predstavlja joga?

Joga zame ni le vadba, je način življenja. Takoj ko vstanem in se uredim, ne morem brez joge, s katero začnem in po navadi tudi končam dan. Z jogo se telo lepo prebudi in tako lažje premagujem stres in vsakodnevne težave. Definitivno pa vključim otroka pri svojih aktivnostih in s tem skupaj preživljava najin prosti čas. Časa imam pa največ takrat, ko otrok še spi, in sicer izkoristim čas zjutraj in zvečer, ko se dobro naje in lepo zaspi.

Z jogo sem se hitreje znebila odvečnih kilogramov po nosečnosti

O pridobljenih kilogramih na srečo težko govorim, saj sem med nosečnostjo pridobila približno osem kilogramov, kar je izginilo že po samem porodu. Ohranila sem svoje prehranjevalne navade in bila aktivna. Ves čas sem bila v gibanju in se s čim ukvarjala, tako da niti nisem imela časa za poležavanje. Sem pa pazila na reden počitek in da se nisem preveč naprezala oz. sem pazila tudi na dobro počutje in zdravje svojega otročka.

Joga mi je pomagala pri krčenju maternice oz. se mi je zaradi joge povrnila pravilna drža, ki se je zaradi nosečniškega trebuščka malce spremenila. Prav tako mi je pomagala, da sem ostala ves čas čim bolj spočita, sproščena, kar mi je dalo pozitivno energijo in moč tudi po neprespani noči.

Upam, da bodo tudi vaše porodne zgodbe čim lepše. Ne pozabite pa, da je vsaka ženska drugačna in je vsaka porodna zgodba edinstvena. Svetujem vam le, da se na nosečnost in porod dobro pripravite, saj vam bo joga pri tem izredno pomagala.