14 septembra, 2022 Jesenska detoks joga

Jesenska detoks joga

Jesensko razstrupljanje
Jesen je čas, ko se pripravljamo na zimo ter na nižje temperature. Jesen velja za prehodno obdobje, ko je pomembno, da pomagamo telesu na ta prehod.

Zakaj je ravno jesen primeren čas za razstrupljanje?
Jesensko razstrupljanje bo razbremenilo telo in imunski sistem, ki bo jeseni in pozimi bolj izpostavljeno mikrobom. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki naredijo razstrupljanje v času jeseni v zimskem času manj bolehajo ter so bolj vitalni. Po ayurvedi prav jesensko razstrupljanje uravna prebavni ogenj in tako prepreči zimska obolenja.

Telo nam samo sporoča, da je čas za čiščenje.
Kako vemo, da je čas za razstrupljanje? Telo nam samo sporoča prek reakcij in drugih pokazateljev, da je čas za detoksikacijo telesa. Najpogostejši pokazatelji tega so: alergijske reakcije, prebavne težave (neredno izločanje, bolečine v trebuhu, napenjanje, pekoči občutki v želodcu, itd.), akne in druge spremembe na koži, kot so kožni izpuščaji, utrujenost in nerazpoloženost, pojav glavobolov in migren, nezbranost in slaba koncentracija, telesna teža narašča.

Kako začeti z razstrupljanjem ali detoksikacijo?
Prvi korak vsakega razstrupljanja je odpoved nezdravim navadam, kot je kajenje, uživanje alkohola, pretirano uživanje sladkarij, pomirjeval in stimulansov.
Drugi korak je izbira uravnotežene in zdrave hrane, redno gibanje in sproščanje. Zdrava hrana naj bo vedno sveža, sezonska, nepredelana živila v kombinaciji z izbranimi zelišči. Kar pomeni, da spomladi posegamo po drugačni hrani kot jeseni.

Detoks joga
Detoks joga je vadba, ki pomaga očistiti telo, um in duha ter nam pomaga, da dvignemo imunski sistem, povečamo gibljivost, pospešimo prebavo ter bolj pospešeno izločamo toksine iz telesa. V življenju človeško telo ves čas absorbira in kopiči strupe (toksine). Detoks joga pomaga razstrupiti telo, hitreje izgubiti odvečne kilograme, ublažiti videz celulita, izboljša krepitev in poveča gibljivost telesa, dodatno odpira čakre, stimulativno deluje na limfni sistem, pomaga pri zdravljenju starih telesnih poškodb in pri umirjanju uma ter zavedanju telesa. Poleg tega pa je koža bolj čista in sijoča. Namen te posebne zvrsti joge je, da se počutimo boljše, bolj lahkotno in vitalno. To nam omogoča bolj sproščeno, lahkotno in srečno življenje.

Toksini v naše telo ne prihajajo le od zunaj, ampak jih proizvaja tudi naše telo samo in so naravna posledica procesov prebave in dihanja. Nezdrava prehrana in stres upočasnita naravne razstrupljevalne funkcije telesa, kar vodi do različnih bolezni. Vadba joge in prehrana na rastlinski osnovi – četudi le občasno – nam izboljšata prebavo in koncentracijo ter zmanjšujeta maščobne obloge. Z vadbo določenih asan (joga položajev) v pravilnem zaporedju, telesu na naraven način pomagamo pri procesu razstrupljanja. K temu pripomore tudi višja temperatura, pri kateri vadimo in veliko zasukov. Tako s pomočjo detoks joga vadbe dobesedno ožamemo telo, tako da se toksini izločijo v čim večji meri.

Asane ali telesni položaji za očiščenje telesa
Naj delim z vami dva položaja, ki jih lahko izvajate v udobju svojega doma ter očistite telo.

Prva asana: SALAMBA KAPOTASANA – podprt GOLOB (ASANA = jogijski položaj, SALAMBA = podprt, KAPOT = golob)
Salamba kapotasana je izvrsten položaj za večjo gibljivost kolkov. Ravno zaradi pretežno sedečega načina življenja in ponavljajočih se gibov v kolkih, ki jih izvajamo pri hoji, smo v predelu kolkov večinoma okorni. V predelu zadnjice so močne mišice, ki so hkrati rotatorji in fleksorji kolka. V tej asani pa se mišice okrog kolčnih sklepov raztezajo in podaljšujejo. S to asano kolki postanejo gibljivejši. Poleg tega nam asana pomaga pri lepši telesni drži, saj razteza hrbtenico in odpira prsni koš ter s tem omogoča boljši pretok energije po telesu ter pospešeno izločanje toksinov iz telesa.

Kontraindikacije:
V primeru težav oz. poškodbe kolenskih ali/in kolčnih sklepov pazimo pri sami izvedbi ter izvajamo položaj le do dobrega počutja. Prav tako smo pazljivi v primeru kroničnih bolezni v ledvenem ali križnem delu.

Izvedba asane:
Najpogostejši začetek je iz položaja na vseh štirih. Najprej desno koleno potisnemo in dvignemo naprej, da lahko stopalo desne noge postavimo pred levo koleno oz. na levo stran levega kolena. Nato levo nogo potiskamo naravnost nazaj, da koleno in nart leve noge gledata navzdol proti tlom. Na fotografiji je prikazana lažja opcija, pri kateri ostane stopalo obrnjeno navzdol, in sicer ob stegnu nasprotne noge. Ob potiskanju leve noge nazaj spuščamo medenico proti tlom in le del telesne teže držimo tudi na rokah. Medenica ostane v nevtralnem položaju in se ne nagibajmo na stran pokrčene noge. Šele, ko se poravnamo z boki in medenico, se počasi dvigujemo s trupom navzgor ter se nagnemo nazaj. Ves čas se dvigujemo v hrbtenici, da poskrbimo za dober razteg hrbta ter nagnemo glavo rahlo nazaj. Ramena so čim bolj stran od ušes. Po nekaj vdihih in izdihih se po obratni poti vrnemo v položaj na vseh štirih. Asano goloba ponovimo še na drugo stran.

Dihanje:
V asani moramo ohranjati enakomerno ritmično dihanje. Z vsakim izdihom se vedno bolj sprosti napetost v telesu. Ves čas smo pozorni na občutke v sklepih, predvsem pozorni smo na koleno pokrčene noge in na boke. Zadržimo 5 do 10 globokih vdihov in izdihov.

Golob pomaga pri odstranitvi blokad na predelu bokov ter pospeši cirkulacijo.

Druga asana: Obrnjena deska (Purvottanasana: purr-vo-tahn-AHS-ah-nuh)

Ta položaj najdemo pod različnimi poimenovanje, a najbolj pogost izraz je Obrnjena deska. Zakaj obožujemo ta položaj? Ker zaobjame celotno telo. Največkrat se prenese preveč teže na ramenski obroč, zato pazimo, da res enakomerno porazdelimo težo po celotnem delu telesa. Občutimo dober razteg sprednjega dela telesa ter z aktivacijo celotnega telesa pomagamo pospešiti cirkulacijo in pretok limfe po telesu, kar nam pomaga očistiti telo. Obrnjena deska nam pomaga učvrstiti roke, zapestja, ramena in pomaga pri celostnem raztegu telesa.

Kontraindikcije:

Pozorni smo na težave v zapestjih ter pri razporeditvi teže po celotnem telesu. Prav tako pazimo pri izvedbi, če imamo težave z rameni oz. ramenskim obročem. Lažja verzija tega položaja je, da ostanejo noge pokrčene.

Izvedba asane: Z asano pričnemo tako, da sedimo na tleh in noge iztegnemo predse. Roke položimo ob boke tako, da so obrnjene proti nogam. Naredimo vdih in izdih ter nato z vdihom počasi dvignemo boke navzgor ter potisnemo prsni koš proti stropu. Glava lahko ostane tako, kot na sliki, če imamo težave z napetostjo v vratnem delu oz. imamo težave z vrtoglavico. Če pa lahko, nagnemo glavo nazaj, da dosežemo pravi razteg telesa. Dlani potisnemo v tla ter tudi stopala, da se enakomerno porazdeli teža.

Dihanje:
V položaj potujemo z vdihom in iz položaja z izdihom. V položaju enakomerno ritmično dihamo. Zadržimo 5 do 10 globokih vdihov in izdihov.

Obrnjena deska pomaga izločati toksine iz telesa ter aktivira celotno telo.

Če bi želeli dodatno poskrbeti za celostno razstrupljanje telesa vas vabim, da se mi pridružite na Detox joga izzivu, ki poteka prek spleta na DETOX JOGA IZZIV.


Želim vam nepozabno jesen.
Namaste.
Ana Kersnik Žvab – Devayani