14 septembra, 2022 Jesenske smuti sklede

Jesenske smuti sklede

Jesensko razstrupljanje

Jesen je čas, ko se pripravljamo na zimo ter na nižje temperature. Jesen velja za prehodno obdobje, ko je pomembno, da pomagamo telesu na ta prehod. Jesen na krožniku nam pričarajo prav jesenske dobrote, kot so buče, kakii, jabolka in drugo sezonsko sadje, ki se vrhunsko obnesejo v smuti skledah. V tej jesenski smuti skledi navdušujejo ne le z barvo, ampak tudi z okusom.

Jesenske dobrote

Buče so izvrsten vir beta karotena (vitamina A).  Vitamin A je močan antioksidant, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in ohranjanju vida. Prav tako prispevajo pa tudi s prehransko vlaknino, ki je pomemben element v naši prehrani, saj nam pomaga do boljše prebave. Za dodaten vnos hranil pa v jesenski skledici poleg buč poskrbijo tudi Goji jagode, ki so poleg vitamina A tudi vir vitamina B2 in bakra. Za razliko od hrane, ki kraljuje spomladi, je jesenska hrana polna hranil, ki nam pomagajo očistite telo ter s smuti skledo poskrbimo, da dvignemo imunski sistem ter da naše telo ostane bolj vitalno.

Okusni jesenski recepti za smuti sklede:

Naj delim z vami tri okusne recepte za jesenke smuti sklede, ki vam napolnijo telo z energijo, vam pomagajo pospešiti prebavo ter očistiti telo.

PRVI RECEPT:

Prvi recept vključuje bučo, ki s svojo teksturo in barvitostjo poskrbi za okusno smuti skledo. V jesenski smuti skledi imate vključena hranila, ki ustvarijo zares uravnotežen obrok, s katerim boste nasitili in hkrati oskrbeli telo z energijo.

Sestavine:

100 g kuhane buče

60 ml mandljevega mleka

½ odmerjene merice proteinov ali jogurta

1 žlica Goji jagode v prahu

2 žlici mandljevega masla

½ žličke cimeta

2 zamrznjeni ali sveži banani

Postopek:

Vse sestavine damo v mešalnik ter jih zmiksamo, da nastane gladka in tekoča tekstura. Prelijemo v skledo in postrežemo s poljubnimi dodatki, kot so mandlji, goji jagode in cimet.

DRUGI RECEPT:

Drugi recept vsebuje kakije, ki so jim v starodavnih časih poimenovali kar rekli “zlata jabolka” oziroma “hrana bogov”. Fenolne spojine z antioksidativnim delovanjem lahko zmanjšajo tveganje kroničnih bolezni z zaščito tkiv pred poškodbami zaradi radikalov. Tanini naj bi imeli anti-mutagensko, anti-karcinogensko in antioksidativno aktivnost in jih na Kitajskem (tako sadeže, kot tudi liste ) uporabljajo za blažitev kašlja, ob hipertenziji, paralizi, ozeblinah, opeklinah in krvavitvah. Čudovito živo oranžna barva ne samo olepša smuti skledo, temveč tudi vsebuje veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki vplivajo na lepšo polt, mehkejšo kožo, mladosten izgled in bolj zdrave dlesni ter okrepijo naš imunski sistem ravno takrat, ko je to potrebno.

Sestavine:

3 zelo zrele vanilijeve kakije

1 banano

200 ml naravnega pomarančnega soka

100 ml riževega ali mandljevega napitka

½ žličke vanilije v prahu

½ žličke zmletega ingverja​

Postopek:

Vse sestavine vržemo v električni mešalnik in zmeljemo do gladkega. Če je potrebno, dodamo še malo vode oz. riževega napitka. Prelijemo v skodelico in poljubno potresemo s semeni, oreščki, sadjem ali ovsenimi kosmiči.

TRETJI RECEPT:

Jesenski čas je pisano obarvan in naj bo pisano obarvana tudi naša prehrana. Če jesenski dni začnemo z odličnim in hranilnim zajtrkom, potem se mi boljše počutimo ter so dnevi lepši. Tretji recept vsebuje jabolka, ki so izjemno jesensko hranilo, saj vsebujejo različne kisline (jabolčno, vinsko, citronsko), ki blagodejno vplivajo na črevesje in skrbijo za naravno čiščenje in obnovo črevesja. Prav tako strokovnjaki poudarjajo, da dodajanje jabolk prehrani zmanjšuje rast rakavih celic v jetrih in črevesju.

Jabolka so koristna tudi pri prehladu, saj vsebujejo vitamin C, ki učinkovito izboljša imunski sistem in preprečuje viruse, pomaga krepiti stene krvnih žil, zmanjšuje njihovo prepustnost za strupene snovi ter  pomaga pri hitrejši regeneraciji.

Sestavine:

½ jabolka

½ skodelice 100% sadnega soka po želji (naravni sok)

1 zamrznjeno ali svežo banano

½ skodelice aronija jagod

3 žlice zamrznjenih ali svežih borovnic

Postopek:

Vse skupaj zmešamo v mešalniku, da postane tekstura tekoča oz. gladka.  Prelijemo v skledo in dodamo poljubne dodatke, kot so: arašidovo maslo, bananin čips ali oreščki.

Če želite dodatno očistiti telo, um in duha, se lahko pridružite Detox joga izzivu, ki poteka 21 dni prek spleta pa se lahko pridružite na Yogalishes Detox Izziv.

Želim vam prelepo jesen in dober tek!

Vaša Ana Kersnik Žvab – Devayani