8 februarja, 2019 Jogijski položaji za najmlajše – dojenčki in joga

Jogijski položaji za najmlajše – dojenčki in joga

Koncept joga bejbi

Koncept vadbe za dojenčke izvira iz predhodne vadbe joga mami in dojenček, kjer je poudarek bolj na okrevanju mamice po porodu in povrnitev njene postave, kot je bila pred porodom, pri konceptu joga bejbi pa je poudarek na samem dojenčku, in sicer kako ga motivirati, uspavati in ga dobro premigati.

Zakaj je joga idealna vadba za dojenčke?

Joga bejbi vadba je prilagojena in ustvarjena posebej za dojenčke oziroma novorojenčke. Delo je ustvarjeno za vse mamice, ki še okrevajo po porodu, a bi želele preživeti čas s svojimi malčki na kreativen, zabaven in varen način.

Primerna je za dojenčke. Pred izvedbo položajev je nujno potreben posvet s pediatrom. Priročnik je zasnovan tako, da so najprej detajlno predstavljene posamične jogijske vaje, s katerimi dojenčka premigamo in tudi pravilno dvigujemo, polagamo oz. premikamo.

Pozitivni učinki vadbe za dojenčke

Vadba vpliva na dojenčke na različnih nivojih. Ne le da aktivno preživijo nepozaben čas s svojo mamico, se zabavajo in premigajo, temveč vpliva blagodejno tudi na njihov imunski sistem, prekrvavitev, jih jogijski položaji motivirajo in na koncu sprostijo. S tem dojenčki boljše in dlje spijo, so bolj umirjeni in nasmejani, kar vpliva na boljše počutje in razvoj dojenčka. Ko vadimo v skupini, dojenčki postanejo tudi bolj družabni, samozavestni in razigrani. Pri tem spoznavajo komunikacijske tehnike, se že pričenjajo socializirati in postanejo tudi radovedni, kaj se dogaja v njihovi okolici. Družba drugih otrok pa vpliva tudi na hitrejši razvoj, saj se med seboj posnemajo in tako prevzemajo navade drugih malčkov.

Z jogijskimi tehnikami in znanji lahko otroka pomirimo, ko to najbolj potrebuje. Z določenimi tehnikami ga lahko vzpodbudimo in mu vlijemo dodatno energijo, predvsem pa mu pomagamo, ko prehaja skozi različne procese, ki se dogajajo v njegovem majhnem telesu, vse od rasti zobkov, krčev in drugih bolečin, ki jih prestaja, ko tako hitro raste in se razvija. Strokovnjaki dokazujejo, tudi zdravstvene stroke, da so dojenčki, ki se gibljejo z mamico in skupaj izvajajo jogijske položaje in druge jogijske tehnike, bolj umirjeni, sproščeni, kar se kot pozitivna posledica vidi pri boljšem, daljšem in trdnejšem spanju, nasmejanih obrazih, samem počutju in razvoju dojenčkov.

Pričnite z vadbo že danes in si priskrbite svoj izvod knjige Joga za najmlajše ali Joga mami in dojenček. Lahko pa si priskrbite vadbe tudi v obliki e-knjig Pravilno rokovanje z dojenčkom ali Fit joga mami. Ker je odraščanje pomembno!