7 februarja, 2019 Z jogo do popolne priprave na porod

Z jogo do popolne priprave na porod

Beseda joga izhaja iz jezika sanskrt in pomeni združevati oziroma povezovati um in telo. Na zahodu je zlasti razširjena hatha joga, pri kateri je največji poudarek na telesnih položajih, tako imenovanih asanah, s katerimi krepimo mišice in sklepe ter raztezamo telo, čemur sledi sproščanje. Vse to blagodejno vpliva na telo in imunski sistem. Gre za celovit sistem, ki uči, kako povezati um, duha in telo, tako da dosežemo notranji mir in ravnovesje v telesu. Praksa joge izredno dobro vpliva tudi na bodoče mamice.

Vsako obdobje nosečnosti ima svoj čar, ki jih zaznamujejo različne potrebe nosečnice in razvijajočega se dojenčka. Dobro je, da ste s temi potrebami seznanjene in si pomagate prebroditi tudi nosečniške težave, ki vas pestijo. Joga poskrbi za odlično psihično in fizično pripravljenost bodoče mamice.

Za koga je primerna?

Joga je vadba, ki je primerna tudi za nosečnice in je namenjena vsem nosečnicam, ne glede na to, v katerem obdobju nosečnosti bodoča mamica je, vendar se vadba med nosečnostjo prilagaja zdravstvenemu stanju in potrebam nosečnice.

Med nosečnostjo je treba vaje prilagajati zdravstvenemu stanju in potrebam nosečnice. Pazljivi moramo biti predvsem v prvem trimesečju, še posebej pri starejših od trideset let in pri nosečnicah z zdravstvenimi težavami. V teh primerih je potrebna previdnost pri izvajanju vaj, izogibati se moramo pretiranemu naporu. Tudi nosečnica, ki ji je v prvem trimesečju slabo in je omotična, naj raje počiva in z jogo prične v četrtem mesecu. Prav tako je potrebna pazljivost proti koncu nosečnosti, ko se telo že pripravlja na porod. V primeru rizične nosečnosti ne sme nosečnica izvajati vaj, lahko pa uporablja dihalne tehnike, tehnike sproščanja in napotke o meditaciji.

Primerna je tako za začetnice, kot tudi za predhodno aktivne bodoče mamice. Pomembno je tudi, kako aktivne so bile nosečnice pred samo nosečnostjo, saj tiste, ki so bile že prej športno aktivne, na splošno zmorejo več, kot tiste bodoče mamice, ki prej niso bile. Za začetnice je vadba dodatno prilagojena.

Kot sem izpostavila že na začetku, pa je izredno pomembno, da se nosečnica loti vadbe skrbno in premišljeno. Izredno priporočam vadbo pod nadzorom izobraženih in licenciranih inštruktorjev joge, ki bodo skrbno pazili na nosečnico med vadbo. Pri tem izpostavljam, da je za nosečnice najbolje, da se udeležijo vadb, ki so namenjene prav njim, in sicer joga za nosečnice. Pred vadbo je potrebno obvestiti ginekologa, ki ves čas spremlja razvoj in zdravstveno stanje razvijajočega se otroka.

Udobje in dobro počutje so glavno vodilo pri vadbi nosečnice, saj mora ženska ves čas paziti na svoje zdravje in na zdravje otroka.

Pozitivni učinki

Telesni položaji ali asane mišice okrepijo, sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži, pri povečanju trebuha bo hrbet ostal močen, s tem pa manjše bolečine v hrbtenici. Z določenimi vajami se izboljšata tudi koordinacija in ravnotežje, pri čemer telo postane vse bolj skladno in gibljivo. Vse to je izredno pomembno, saj se težišče zaradi teže nosečniškega trebuščka spremeni.

Joga pripomore k izboljšanju prekrvavitve. Z dihalnimi vajami postaja dihanje bolj pravilno in poglobljeno. Imunski sistem se okrepi. Z vadbo joge torej vzpostavljamo ravnovesje na fizičnem in psihičnem področju, kar zagotavlja lažje prenašanje nosečniških tegob in lepšo nosečnost.

Joga in dobra psihična in fizična pripravljenost bodoče mamice

Asane oz. telesni položaji se od trimesečja in potrebe nosečnice razlikujejo. Ves čas pa so priporočljive vaje, kot je razgibavanje sklepov, vrtenje glave, kroženje v bokih oz. kolkih, razgibavanje gležnjev in zapestij itd. Poleg tega je potrebno izvajati dihalne vaje, s čimer se telo zaradi globokega dihanja sprosti in nadiha čistega zraka.

Izrednega pomena so tehnike sproščanja, s katerimi se telo sprosti, umirijo se misli in s tem razbremeni napetost v telesu. Na koncu joge vedno sledi sproščanje v savasani, kjer se telo še dodatno sprošča, regenerira; poveže se energija, ki se je sprostila med asanami, ki so bili izvedeni.

Pri vadbi joge je izrednega pomena tudi sproščanje v savasani, ki sledi na koncu vsake vadbe. Položaj pod slovenskim prevodom najdete tudi kot položaj mrtveca ali trupla.

Želim vam varno in aktivno nosečnost! Uživajte vsak trenutek, ker še prehitro mine.