12 marca, 2019 Joga in neplodnost – Izboljšajte plodnost

Joga in neplodnost – Izboljšajte plodnost

O, kako neverjetno, da je prav moja knjiga hit letošnjega leta! Že prejšnja knjižna dela so požela nominacije, nagrade in velik odziv tako medijev, kot tudi bralcev. Presrečna sem, da tudi tokrat ni drugače, in hvaležna za vse, kar se mi dogaja.

O čem govorim? O izdaji knjige Joga in (ne)plodnost, ki je bila plod dolgoletnih raziskav in tudi potrjena s strani različnih strokovnjakov. Delo si lahko pridobite v moji spletni trgovini in po vseh bolje založenih trgovinah in knjigarnah po Sloveniji in celo Avstriji. E-knjiga Izboljšajte plodnost – Moč jogijskih asan pa je že na voljo v nemškem in angleškem jeziku! Še sama ne morem verjeti, da je delo tako potrebno in zaželeno. Vse potrjuje, da naša družba potrebuje ravno to.

Delo je bilo predstavljeno že v vseh glavnih medijih po Sloveniji; celo v tujini se je zanimanje še dodatno povečalo. Priporočam vam, da si preberete izjemne recenzije in intervjuje v časopisu Delo, v revijah Jana, Bodi zdrava, Playboy, Bogastvo zdravja in Moj malček ter v drugih tiskanih medijih.

Blog pa je namenjen temu, da vam malce bolj predstavim pozitivne učinke joge na izboljšanje plodnosti.

Kako joga lahko pomaga k zdravljenju neplodnosti?

Naj najprej izpostavim, da neplodnost zagotovo ni enostavna tematika in bi želela vsem mojim dragim bralkam ponuditi tisto pristno in res kakovostno znanje, da bodo imele čim širšo sliko o tovrstni tematiki. Gre za dosti občutljivo tematiko, ko so ženske, pari v stiski in so že tako ali tako bombardirani iz vseh strani z akcijami, tabletami, zdravili in vsemi mogočimi marketinško usmerjenimi produkti. Že v raziskavi sami se je pokazalo, kako negativno vse to vpliva na njih…poleg pritiska družbe. To zagotovo ni moj namen, a tudi ne knjige Joga in (ne)plodnost.

Definicija neplodnosti je nezmožnost reprodukcije. Pri človeku velja neplodnost kot nezmožnost spočetja po naravni poti po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov. Po zadnjih rezultatih neplodnost prizadene okoli 10–15 % parov. Plodnost je po drugi strani razumljena kot sposobnost reprodukcije.

Včasih so krivdo za neplodnost prenesli le na ženske, dandanes pa to ni več tako. Po raziskavah in preiskavah parov s težavami s plodnostjo se je izkazalo, da je neplodnost posledica težav pri enem ali drugem, včasih celo pri obeh partnerjih. Kljub vsemu je treba reševati težave s plodnostjo s pogledom na širšo sliko, kar pomeni, da je vseeno težava ali ovira obeh partnerjev, ko se par odloči imeti otroke, a zaradi enega od partnerjev to ni mogoče.

Katere asane pomagajo ženski, da njeno telo postane plodno?

Z jogo se lahko telo dobro razmiga, pospešita se prebava in cirkulacija krvi po celotnem telesu, kar poskrbi za ohranitev postave in hitrejšo odstranitev odvečnih kilogramov. Pri tem mislim na dodatno maščobo, ki se rada začne nalagati okrog trebuha, bokov in rokah, kar povzroča preglavice večini žensk.

Telesni položaji ali asane poskrbijo, da se mišice okrepijo, sklepi in hrbtenica postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži; s tem so bolečine v hrbtenici manjše. Z določenimi vajami se izboljšata tudi koordinacija in ravnotežje, pri čemer telo postane vse bolj skladno in gibljivo. Poleg tega raztegi pri jogi pripomorejo k izboljšanju prekrvavitve. Z dihalnimi vajami postaja dihanje bolj pravilno in poglobljeno. Imunski sistem se okrepi, kar pospeši obnavljanje celic in poskrbi za celotno telo. Z vadbo joge torej vzpostavljamo ravnovesje na fizičnem in psihičnem področju, kar zagotavlja boljše možnosti za zanositev, bolj vitalno telo.

Z vadbo joge ohranjate dobro telesno držo, preprečujete pojav inkontinence ter izboljšate ravnotežje in koordinacijo. Pozornost je namenjena trebušnim mišicam in mišicam medeničnega dna, ki so bistvenega pomena, saj so pomembne tudi pri sami zanositvi. Poseben sistem dihanja okrepi globoke trebušne mišice, ki posledično razbremenijo spodnje hrbtne mišice in preventivno delujejo proti poškodbam in bolečinam v križnem delu hrbta.

Nagovor za konec

Naj za konec dodam vsem izjemnim ženskam, ki se borijo z neplodnostjo ali s težavami s plodnostjo, mnenje ginekologinje dr. Eve Macun – Predstojnice oddelka za porodništvo in ginekologijo Splošne bolnišnice Jesenice in Ženske leta 2016. Ostala mnenja si lahko preberete na moji prenovljeni spletni strani www.yogalishesana.com ali v knjižnem delu Joga in (ne)plodnost.

»Neplodnost je za ženske, ki si želijo otroka, zelo stresno stanje. V takem stanju telo ženske ni optimalno pripravljeno za nosečnost in do nosečnosti kljub velikemu naporu in tehnikam biomedicinske pomoči velikokrat ne pride. Joga je tehnika, ki stres sprošča, s čimer izboljšuje pogoje v telesu in psihi, da do nosečnosti laže pride in da so pogoji v telesu za zanositev bistveno boljši.

Avtorica v priročniku z vajami, ki so prilagojene za ženske, z barvnimi fotografijami nazorno prikaže izvedbo in uporabo joge pri izboljšanju psihofizičnega počutja in s tem plodnosti. S tem omogoča, da ženske lahko vaje izvajajo tudi doma. Priročnik zagotavlja varno vadbo. Priročnik vsebuje tudi navodila za dihalne tehnike, tehnike sproščanja in gradivo o meditaciji.

Vse navedeno ob uporabi bistveno vpliva na psihično in fizično dobro počutje ženske. Z današnjim znanjem zagotovo vemo, da je za zanositev, zdravo nosečnost in dolgoročno zdravje otroka zelo pomembno že zdravje v času pred in ob zanositvi. Zato tehnike, ki jih avtorica priporoča, zelo pripomorejo k nastanku zdravega in ugodnega okolja za spočetje in razvoj novega človeka.

Pred vadbo bi priporočila, da osebnega ginekologa in osebnega zdravnika seznanite z vadbo in se z njim posvetujete o varnosti vadbe za vas. V primeru zapletov se vadba joge odsvetuje.

Priročnik vsebuje celosten prikaz, kako lahko joga pripomore pri neplodnosti, saj vsebuje tudi informacije o hormonih in pripravi maternice, sproščanju, pospešenemu pretoku energije po telesu in še mnogo več informacij, ki blagodejno vplivajo na zanositev.

Knjiga je napisana skrbno in razumljivo na podlagi znanja mednarodno priznane inštruktorice joge in podkrepljena s strokovnimi informacijami zdravstvene stroke. Želim vam veliko veselja in zadovoljstva pri vadbi, predvsem pa, da se vam uresniči želena zanositev in porod zdravega otroka.«

Rada bi vsem ženskam zaželela srečo na popotovanju do zanositve. Upam, da se vidimo na kakšni izmed mojih delavnic, lahko za plodnost ali za nosečnice, mamice ali dojenčke. Namaste.

Izvod Joga in (ne)plodnost in e-knjiga s poudarkom na jogijskih položajih Izboljšajte svojo plodnost – moč jogijskih asan lahko pridobite v moji spletni trgovinici.