28 januarja, 2019 Baby handling ali pravilno ravnanje z dojenčkom

Baby handling ali pravilno ravnanje z dojenčkom

Prvi stik je najpomembnejši.

Biti mamica je res nekaj izjemnega, prelepega, a po drugi strani s seboj prinese spremembe ne le na ravni telesa, ampak tudi na socialnem, osebnem in kariernem področju. Kar naenkrat center tvojega sveta postane malo bitje, ki prijoka na svet. Vsaka mamica se sreča z različnimi emocijami, z neprespanimi nočmi, z bolečinami v križu, z zatečenimi nogami, z glavoboli, s prebavnimi motnjami, z nihanjem hormonov, s povečano težo in z drugimi poporodnimi tegobami.

Kot mamica, jogistka in avtorica knjig Joga za nosečnice, Joga mami in dojenčke, Srčna joga, Joga za najmlajše in Joga in (ne)plodnost sem se odločila napisati knjigo, saj sem s svojim vodenjem vadb joge, tj. joge za nosečnice, joge mami in dojenček in z drugimi podobnimi vadbami pomagala že številnim mamicam, ki so se kar hitro povrnile v prvotno formo po porodu, ker jim je joga psihično in fizično pomagala se pripraviti na zdrav in varen porod. Pomagala jim je premagovati ne samo t. i. nosečniške težave, temveč še mnogo več.

Ker si vsaka mamica želi, da bi se dojenček pravilno razvijal, pa sem svoje četrto knjižno delo posvetila dojenčkom, ki spreminjajo naš svet. Svoje znanje in ljubezen do materinstva sem združila v delu z naslovom Joga za najmlajše. Naj otrok čuti toplino materinskega nagona in očetove varnosti.

Ne prehitevajte korakov. Sledite odraščanju svojega malčka lepo počasi in ne zamudite vseh radosti na poti. Naj bo dojenček zadovoljen, preskrbljen in pravilno negovan.

Družina

Družina se je razširila z novim družinskim članom, ki je bil pričakovan devet mesecev in je rastel znotraj vas. Tisti prvi trenutek, prvi dotik, prvi stik mamice in dojenčka je nekaj najlepšega. Prvi stik se vas dotakne. Še bolj ganljivi so prvi pogled, stisk in objem na svojih prsih, s čimer se zavedate, da se vse resnično dogaja in da se je zgodil izjemen čudež narave. Postali ste mamica.

Baby handling ali pravilno rokovanje z dojenčkom

Baby handling v angleščini ali pravilno ravnanje z dojenčkom v slovenščini že samo po sebi nakazuje svoj pomen, tj. pravilno in varno dvigovanje, polaganje dojenčka oz. vse tehnike rokovanja z dojenčkom. Če pojasnim na drugačen, bolj topel način, gre za vsakodnevno skrb za svojega dojenčka, in sicer kako pravilno in varno skrbimo zanj takoj po rojstvu in nekje do tretjega, četrtega meseca, dokler sam še ne zmore držati glave pokonci.

V priročniku so posebej razdelana poglavja, kako in na kakšen način ravnati v posameznih situacijah oz. kako obračati, dvigovati, polagati dojenčka, previjati pleničko, nahraniti, podreti kupček ter mnoge druge informacije, ki jih potrebuje vsaka novopečena mamica. Priročnik toplo priporočam tudi mamicam, ki že imajo otroke in bi rade le obnovile pravilno rokovanje z dojenčkom.

Prvi trenutki so najpomembnejši. Novorojenček potrebuje nego, dodatno skrb, ljubezen in toplino. Vse to mu lahko nudijo le starši. Dragi starši, ne pozabite pa tudi na pravilno rokovanje z dojenčkom, ki je izrednega pomena za pravilen in zdrav razvoj otroka.