8 januarja, 2019 Z dihalnimi tehnikami do boljšega imunskega sistema tudi pozimi

Z dihalnimi tehnikami do boljšega imunskega sistema tudi pozimi

Dihalne vaje lahko pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu tudi pozimi. Najboljše pri tehnikah dihanja je, da so preproste in jih lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli. Ohranile vas bodo vitalne ves čas zimskih mesecev.

Dihalne tehnike bodo pripomogle k zniževanju krvnega tlaka, telo bo bolj prekrvavljeno, počutili se boste bolj pomirjene, okrepil se bo vaš imunski sistem.

Nekaj dodatnih napotkov si lahko preberete tudi v časopisu Slovenske novice, v revijah Bogastvo zdravja in Moje zdravje; celotno kolekcijo dihalnih tehnik pa lahko spoznate v mednarodno nagrajeni knjigi Srčna joga.

Napotki pri izvedbi dihalnih vaj

Pri izvajanju tehnik dihanja je potrebno zavedanje, da je globoko dihanje potrebno izvajati iz trebuha. Pomemben element dihanja je tudi koncentracija, in sicer fokusna točka, ki si jo izberemo in v katero gledamo. Še boljše je, da zapremo oči in najdemo fokusno točko znotraj sebe. Pri tem umirimo misli, da nam ne begajo ter se izrecno posvetimo svojemu vdihu in izdihu. S popolno zbranostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča, zavedamo se, kako se telo napolni z vdihom s svežo energijo, z izdihom pa se iz telesa odstrani vsa nakopičena napetost v telesu. Prepustimo se poživljajočemu se ritmu dihanja, ki povezuje naše telo in duha.

Pozitivni učinki Pranayame

Pranajama je poimenovanje za dihalne tehnike, s katerimi je dihanje pod nadzorom. Sliši se nenavadno, saj je dihanje nekaj tako naravnega in nenadzorovanega, a ima pri jogi poseben pomen. S pranajamo se povečujejo življenjska moč, umske zmogljivosti in zavedanje. S spreminjanjem dihanja spreminjamo vpliv razpoloženja. Zavestno dihanje očisti dihalne poti in prinaša celicam več kisika, kar omogoča hitrejše procese v telesu in boljšo regeneracijo. S pranajamo se povečujejo tudi umske zmogljivosti in zavedanje. Bolj pravilen in poglobljen je dih, boljše je počutje in telo bolj zdravo.

ZMAGOVITI DIH
Udžaji pranajama

Dih je prisoten skozi celotno vadbo. Uporabljate ga pri vseh asanah – telesnih položajih. Z njim se telo dodatno prečisti oz. prediha. Zvok je podoben valovanju morja, ki nastane zaradi stiska glasilk v grlu. Dihate le skozi nos. S to tehniko dihanja prejmete močan vir energije. Doživeli boste nove razsežnosti vadbe joge.

Izvedba: Sedite v Osnovnem sedečem položaju ali v Lotosu. Počutiti se morate sproščeno in pomirjeno. Lahko si podložite zadnjico z blazino, da se boste počutili še bolj udobno. Zaprete oči. Predstavljate si, da ste sami v prostoru. Okrog vas, čeprav je lahko glasno in pestro, občutite tišino in mir. To ponotranjite in nadaljujete z vajo. Osredotočite se na grlo, prsni koš in trebuh. Izdihnete in stisnete presredek, rahlo stisnete trebušne mišice, da se popek čim bolj približa hrbtenici. Z globokim vdihom napolnite pljuča, trebuh miruje. Z izdihom stisnete vse prej našteto in aktivirate še glasilke, ki jih stisnete pri izdihu. Z izdihom ustvarite šum.

Opombe: Redna praksa vam bo omogočila avtomatizacijo tega dihanja in pomagala doseči nov pogled na jogo, sproščanje in predvsem na dihalne tehnike. Jogijski dih se razlikuje od normalnega dihanja, a vaja dela mojstra. Potrebno je, da ga večkrat vključite ali pa ga izvajate tudi posebej, npr. pred samo vadbo joge.

Naj bodo tudi zimski meseci polni dobrega počutja in zdravja in ne pozabite, da dihanje je življenje. Z globokim vdihom vdihnite pozitivno energijo, z dolgim izdihom pa se poslovite od preteklosti in negativne energije in tako vitalno zakorakajte v novo leto, polno novih izzivov in čarobnih doživetij. Om shanti.