18 januarja, 2019 Okrevanje po splavu s pomočjo joge

Okrevanje po splavu s pomočjo joge

Pri vadbi joge mora biti posebej pazljiva nosečnica, ki je nagnjena k splavu, saj se za njo vadba joge nekoliko razlikuje od vadbe, ki je priporočljiva za nosečnico, ki ima zdravo nosečnost brez posebnih zdravstvenih težav. Ne čakajte, da se vam splavi ponavljajo in okrevajte na varen in učinkovit način in o tej tematiki lahko več zasledite v mojih člankih v revijah Moj malček, Mama, Zarja, Liza in na portalih Ringaraja, Ženska.si in Bibaleze. Toplo pa vam priporočam, da si zberete vse potrebne informacije v knjižnem delu Joga za nosečnice.

Splav ali abrazija

Za mnoge ženske je abrazija prelomni trenutek, ki je napolnjen s posebnimi čustvenimi, duhovnimi in tudi fizičnimi posledicami. Izguba zarodka je v večini primerov posledica šibkih mišic v medenici, hormonalnega neravnovesja, kromosomskih nepravilnosti in nepravilnosti v zvezi s posteljico, v kateri se razvija zarodek. Potrebna je dodatna pazljivost pri izvedbi asan in prilagajanje vadbe svojim potrebam.

Preprečevanje splava

Za tisto, ki želi preprečiti oziroma zmanjšati možnost splava, so koristne vse vaje pred nosečnostjo, kjer so aktivne mišice v medenici, trebušne mišice, s katerimi se okrepi medenično dno, saj so eden izmed povodov za abrazijo prav šibke mišice v medeničnem dnu.

Za žensko, nagnjeno k splavom, so namenjeni sledeči napotki, za katere je priporočljivo, da jih skrbno upošteva in jim sledi, da bo nosečnost čim bolj varna, a hkrati aktivna. Splavi so najbolj pogosti v prvem trimesečju, zato je potrebna dodatna pazljivost pri izvedbi telesnih položajev. Pri vadbi joge je potrebno, da se nosečnica, ki je bolj nagnjena k splavom, izogiba stoječih asan in jih izvaja v sedečem položaju. Izogiba naj se upogibov nazaj, opor na rokah in glavi ter zasukov. Predklone naprej naj izvaja z izbočenim hrbtom in ne z vzravnanim, tako bo še vedno čutila razteg, a ga bo omilila.

Priporočljivi telesni položaji za preprečevanje splava so:

Salamba Shirshasana
Salamba Sarvangasana
Janu Shirshasana

Okrevanje po splavu:

Okrevanje po splavu ni lahko. Vsako žensko zaznamuje in ji pusti fizične in psihične posledice. Pomembno je, da se s tem sooči in si pomaga čim lažje prebroditi to bolečino in žalost, ki jo doživlja ob izgubi.

Vadba joge je priporočljiva po posvetu z ginekologom ali osebnim zdravnikom, da ne pride do večjih zapletov in ji joga povrne moč ter pripomore k regeneraciji in okrevanju celotnega telesa.

Priporočeni telesni položaji za okrevanje po splavu:

Janu Shirshasana
Pashchimottanasana
Baddha Konasana
Shavasana

Več informacij tudi v prvih in edinih jogijskih priročnikih v Sloveniji: Joga mami in dojenček ter Joga za nosečnice.

Naj bo okrevanje po splavu čim manj boleče in aktivno. Nihče ne more odvzeti bolečine in praznine, ki nastane, lahko pa si z jogo in napotki pomagate in se s tem soočite.