6 februarja, 2019 Vegetarijanstvo med nosečnostjo – moja izkušnja

Vegetarijanstvo med nosečnostjo – moja izkušnja

Menim, da je vsaka bodoča mamica drugačna, kar pomeni, da vsaki nosečnici ustrezajo različne stvari, različni so okusi tudi pri prehrani. Nekaterim ustrezajo sladke reči med nosečnostjo, nekaterim izredno slane, nekaterim pa kisle. Prav tako je odvisno od vsake posameznice, da se sama odloči, ali bo mesojedka ali vegetarijanka. Seveda pa mora biti pri tem pozorna na nadomeščanje vseh potrebnih vitaminov, mineralov, proteinov oz. snovi, ki jih pridobimo iz mesnih izdelkov.

Moja izkušnja, kot nosečnica-vegetarijanka, je prijetna, saj sem pravilno nadomeščala snovi, ki naj bi jih pridobila iz mesa. Redno sem hodila na ginekološke preglede ter na preglede urina in krvi. Meni ta način prehranjevanja ustreza in se počutim lahkotno, polna energije in zdrava. Vegetarijanka sem že dolgo in ne pogrešam mesa, tako da sem tudi med nosečnostjo ohranila svoje prehranjevalne navade.

Kako sem nadomestila proteine, vitamine in minerale, ki jih dobimo z mesom?

Meso je vir beljakovin, prav tako pa iz njega telo črpa še železo, vitamin B12, kalcij in cink. Potrebo po vitaminu B12 sem nadomestila z jajci, mlekom in algami. Kalcij ni samo v mesu, temveč se nahaja tudi v mleku in mlečnih izdelkih, lahko se ga pridobi tudi iz korenja, temno zelene zelenjave, sliv itd. Potrebo po proteinih sem nadomeščala s sojo, sirotko, gobami in orehi. Pravo bogastvo beljakovin so tudi stročnice. Od stročnic sem uživala fižol, čičeriko in lečo. Železo sem pridobila iz temno zelene zelenjave, kot sta brokoli in špinača, jagodičevja in določenih stročnic. Za nadomeščanje cinka sem uživala polnozrnate žitarice. V moji prehrani so vsi mlečni izdelki, prav tako jajca. Rib in morskih sadežev ne jem.

Počutila sem se odlično, polna energije. Ker redno nadomeščam vse potrebne snovi, ki se jih dobi v mesu, nimam problemov s krvjo. Vse to je ostalo enako tudi med nosečnostjo. Na koncu same nosečnosti sem bila le malce bolj utrujena, a to je povsem normalno za vsako nosečnost.

Kako sta to spremljala moj osebni zdravnik in ginekolog?

Moj osebni zdravnik in ginekologinja spremljata moje zdravstveno stanje že ves čas, še pred porodom, in tako je bilo tudi med nosečnostjo. Ves čas sta mi svetovala in nadzirala moje stanje, da sem ostala zdrava ter da je razvoj otročka potekal, kot je potrebno. Takrat se tako ali tako konstantno izvaja pregled urina in krvi, tako da je potrebno redno hoditi na preglede, s čimer kontrolirajo zdravstveno stanje bodoče mamice in otročka. Po porodu me je že v porodnišnici obiskala tudi dietetičarka, ki mi je svetovala glede prehrane in predlagala nekaj jedilnikov.

Prehranski dodatki

Poleg zdrave in uravnotežene prehrane sem uživala tudi prehranske dodatke. Na začetku nosečnosti sem jemala folno kislino, ki jo ginekologi priporočajo tudi tistim bodočim mamicam, ki niso vegetarijanke. Jemanje folne kisline je izrednega pomena za prvo trimesečje, saj nadomesti vitamine, minerale. Zaradi primanjkljaja vitaminov in porušenega ravnovesja med nosečnostjo se s folno kislino preprečuje motnje v razvoju otročka. Nekateri ginekologi priporočajo uživanje folne kisline tudi tri mesece pred zanositvijo. Sama sem tablete uživala – po nasvetu ginekologinje – vse do sedmega meseca, nato sem svoji prehrani dodajala omega 3 maščobne kisline, železo in vitamin B12. Pri vseh nadomestkih je potrebno preveriti, če so primerni za nosečnice, saj se bodoča mamica prehranjuje za oba, s čimer poskrbi za zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vključuje dovolj vitaminov in mineralov, ki so potrebni za razvoj otročka.

Kako so mojo odločitev sprejeli drugi?

Prijatelji in družina so to sprejeli že kar pred nekaj leti, saj so videli, da sem še vedno polna energije in zdrava. Vsi me pri tem podpirajo in tudi med nosečnostjo je bilo tako. Sama menim – če si bom zaželela jesti meso, ga bom, saj je potrebno poslušati svoje telo in tako najbolj poskrbimo za svoje zdravje in s tem za zdravje otroka. Med nosečnostjo se to ni zgodilo, da bi jedla meso, saj nisem čutila nobene potrebe po njem.

Topel nasvet bodočim mamicam–vegetarijankam

Bodoče mamice-vegetarijanke so velikokrat tarča kritik drugih mamic, saj naj bi bilo meso zdravo in nujno potrebno za razvoj otroka. Sama menim, da vsaka izbira svoj način prehranjevanja in skrbi za svoje zdravje in zdravje otroka, ki je za vsako mamico najpomembnejše. Meso lahko vsebuje hormone in antibiotike zaradi nepravilne reje živali in lahko ni tako zdravo, priporočljivo, kot bi mislili. Ravno zato nosečnicam-vegetarijankam priporočam, da ostanejo zveste svojemu načinu prehranjevanja in poslušajo svoje telo, saj bodo s tem zagotovile dobro počutje zase in za svojega otroka. Poudarjam pa pravilno nadomeščanje potrebnih snovi za pravilen razvoj otročka ter posvet z osebnim zdravnikom in ginekologom.