5 februarja, 2019 Diastaza rektusov, mamice, prosim, ne čakajte!

Diastaza rektusov, mamice, prosim, ne čakajte!

Žensko telo je med nosečnostjo in po njej izpostavljeno velikim spremembam. Novopečena mamica ne sme pozabiti dejstva, da nosečnost lahko povzroči diastazo rektusov, tj. razmik preme trebušne stene. Med nosečnostjo se predvsem v zadnjem trimesečju površinske trebušne mišice razmaknejo zaradi rasti zarodka. Ponavadi se le-te po porodu povrnejo v prvotno stanje, lahko pa ostane razmik med njimi. Razlogov za to je več. Eden izmed glavnih razlogov za ta pojav je lahko nepravilna uporaba trebušnih mišic med nosečnostjo oz. po njej. Razmik trebušnih mišic lahko privede do zmanjšanja funkcionalne podpore trebušne stene; posledica se odraža predvsem kot bolečina v ledvenem delu, kar spremlja tudi nestabilnost v medenici.

Kaj je diastaza rektusov?

Pri diastazi rektusov gre za dokaj neopazno težavo, ki lahko privede do večjih zdravstvenih težav. Ženska, pri kateri razmik trebušnih mišic ostane, ima lahko težave s hrbtenico, zato previdnost predvsem pri gibanju med nosečnostjo in po njej ni odveč. Če ima ženska premik trebušnih mišic večjega kot 2,5 cm, to velja za patološko stanje in je potrebno čim hitreje pričeti s pravilno in z nadzorovano vadbo. Ne sme pa se čakati predolgo po porodu, saj lahko ta razmik ostane velik, kar povzroči določene zdravstvene, tako fizične, kot tudi psihične težave za žensko.

Ali obstaja test za ugotavljanje prisotne diastaze rektusov po porodu?

Obstaja enostaven test za ugotavljanje prisotnosti trebušnega razmika, ki bo hitro pomagal ugotoviti, kakšna je vaša situacija premih trebušnih mišic. Uležete se na hrbet z glavo na tleh, kolena so pokrčena v širini bokov, stopala so na tleh. Eno roko položite za glavo, drugo pa na trebušni predel s prsti, nameščenimi v sredino premih trebušnih mišic, in sicer vzporedno s predelom pasu tik nad popkom. Na začetku je trebušna stena sproščena, ko pa z izdihom dvignete glavo in zgornji del trupa, pa se aktivirajo trebušne mišice in premikate konice prstov naprej in nazaj po sredini line albe, da občutite zunanje robove preme trebušne mišice, s čimer lahko ocenite velikost razmika. Pri povečani diastazi rektusov je potrebna dodatna pazljivost in prilagojene asane. Pri tem se obrnete na licencirane inštruktorje joge.

Da bi se diastazi rektusov izognili, je potrebno skrbno in premišljeno izbirati vaje ter prav tako poskrbeti, da se izogibate prenašanju težkih bremen. Z vajami po porodu postopoma napredujte, ne naprezajte se preveč in upoštevajte navodila. Izogibajte se asan, kjer je potrebna dodatna mišična aktivacija površinskih mišic. V vsakdanjem življenju se je potrebno izogibati prenašanju težkih predmetov in kihanju brez predhodnega zavestnega stiska globokih mišic.

Več o diastazi rektusov si lahko preberete tudi v knjigah Joga za nosečnice in Joga mami in dojenček.

Drage mamice, prosim, ne odlašajte. Pričnite s pravilnimi vajami že danes.