4 februarja, 2019 Joga na stolu: pravilna drža

Joga na stolu: pravilna drža

Tokrat me je na spletnih straneh gostil portal Odkrito.si, kjer so predstavili mojo nedavno predstavitev joge na stolu. Vadba joge na stolu je izredno primerna za vse, ki veliko sedite. Če bi želeli izvedeti še kaj več, je celoten prispevek objavljen v reviji Maja. Kmalu bo dostopno gradivo na moji spletni strani, tako da lepo pridno sledite in kmalu bom delila z vami še dodatne jogijske položaje, ki jih lahko izvajate kar doma ali celo v pisarni.

Joga na stolih poteka, kot razberemo že iz imena, na stolu, ki imajo naslonjalo. Pri tem se izvajajo telesni položaji oz. asane, ki so prilagojene za tovrstno vadbo. Čeprav se pri določenih asanah le sedi, je telo aktivno. Vsak vadeči se po koncu vadbe dobro počuti, saj se telo razgiba, okrepijo se sklepi in raztegnejo mišice. Joga na stolu pa se ne izvaja le sede, temveč tudi leže, kleče in stoje ob stolu. Včasih se stol uporabi za podporo, včasih za nadgradnjo, v nekaterih primerih se uporabi za dodaten razteg ali krepitev določene mišične skupine. Prav tako se da s pomočjo stola tudi dobro sprostiti in nabrati nove energije za delovne dni.

Kako začeti in kako pogosto izvajati jogo na stolu?

Dobro je, če jogo na stolu izvajamo vsaj dvakrat tedensko, idealno je seveda vsak dan. Začnemo lahko kjerkoli in kadarkoli. Potrebujemo udobna oblačila, prostor in stol. Stol naj ne bo vrtljiv in naj bo čim bolj stabilen. Jogo na stolu lahko izvajate v studiu za jogo, doma ali celo v pisarni.

Telesni položaji na stolu

Telesni položaji na stolu so različni in prilagojeni glede na stopnjo in težavnost. V tem blogu so izpostavljeni položaji: polovični lok (bolj napredna asana), čolniček in predklon (vaja za lepo držo, lažja asana, ki je primerna tudi za začetnike).

– Polovični lok (Uthita ardha dhanurasana) je znan tudi pod imenom »Lord of the Dance«, kar razkriva eleganco in moč giba v enem. Položaj skrbi za prožnost hrbtenice, vitalnost notranjih organov in moč nog. Prav tako je odlična vaja za ravnotežje, koordinacijo in koncentracijo.

Izvajamo jo tako, da izhajamo iz stoječega položaja, eno nogo dvignemo nazaj, roke so v bokih, pogled naravnost naprej. Nogo dvigujemo počasi in previdno. Z desno roko primemo desno nogo, ki je v kolenu pokrčena na 90º. Druga roka je stegnjena naravnost naprej. Roke nato sklenemo za glavo. Vaja izboljšuje koordinacijo, koncentracijo in ravnotežje, razteza noge, krepi trebušne mišice in hrbet.

Pozor: Boki so obrnjeni proti tlom, pazite, da ne prihaja do rotacije. Roko lahko položite tudi v čin mudro, kjer sta palec in kazalec skupaj, preostali prsti so obrnjeni navzgor proti stropu za boljši pretok energije. Izjemna pozornost pri izvedbi.

– Pri predklonu (Utanasana) izhajate iz sedečega položaja. Hrbet je lepo poravnan z naslonjalom, stopala so plosko na tleh. Roke dvignete nad glavo, pogled je usmerjen za rokami, nato počasi z ravnim hrbtom potujete navzdol. Originalno se popek dotakne stegen. Zadržite tam, kjer se še udobno počutite, hrbet naj bo čim bolj raven.

Ta vaja povečuje dotok krvi v organe, uravnava krvni tlak, razteza noge, krepi hrbtne mišice, razteza hrbtenico, razteza roke, omili zatekanje nog in gležnjev.

– Čolniček (Ubhaja padangusthasana) je položaj, podoben kleščam, a je pri tej vaji dodan še preizkus ravnotežja. Originalno se pri tej vaji dotaknete z glavo kolen. Izvajate jo tako, da sedite na stolu z iztegnjenimi nogami, nato pokrčite noge čez stol. Primete se za kolena in z glavo potujete do kolen. V položaju ostanete tam, kjer se počutite udobno.

Ta vaja preprečuje napenjanje, krepi trebušne in hrbtne mišice ter blagodejno vpliva na ledvice.

Pozitivni učinki joge na stolu

Vadba joge blagodejno vpliva na celo telo. Vsak posameznik si z vadbo joge izboljša počutje in zdravje. Redna vadba joge pripomore k znižanju krvnega tlaka, boljši cirkulaciji in znižanju frekvence srčnega utripa. Z dihalnimi tehnikami se izboljša kapaciteta delovanja pljuč in se očistijo dihalne poti. Joga omogoča masažo notranjih organov in izboljša funkcije prebavnega sistema. Vse to pa pripomore k dvigu imunskega sistema.

Joga na stolu dodatno spodbuja proces razstrupljanja telesa, s čimer se tudi upočasnjuje staranje. Prav tako pripomore k boljši in pravilni telesni drži, gibljivejši hrbtenici in močnemu centru, to so mišice trupa, hrbta in mišice medeničnega dna. Z redno vadbo joge na stolu izboljšamo pretok energije po telesu, kar vsak posameznik občuti kot zadovoljstvo, in sicer se vadeči po vadbi joge na stolu počuti močnejšega in z več energije.