17 maja, 2021 TOP družinski izlet: Zelenci

TOP družinski izlet: Zelenci

Ker prihajam in živim v Kranjski Gori, definitivno težko ostanem nepristranska, ko gre za opisovanje naše sanjske doline in vseh lepot v naših krajih. Ampak vsak, ki je kdaj obiskal Zelence ve, da lahko je to mali raj na zemlji.

Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren in pred vasjo Rateče. Leži na severnem robu Triglavskega narodnega parka, na jugu se nahaja Vitranc, na severu pa se stika s Karavankami.

Močvirje z barjem Drni, je dolgo okoli 1200 metrov, široko povprečno 150 metrov, v najširšem delu okoli 200 metrov, v najožjem pa približno dvajset.

Na skrajnem zahodnem delu močvirja je smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi same barve je jezero z močvirjem dobilo poimenovanje Zelenci.

Zelenci pozimi ne zamrznejo, njihova stalna temperatura preko celega leta znaša približno 6°C. 

Po posebni leseni brvi se lahko sprehodite do jezera in po močvirnati okolici. Lahko narediti tudi celoten krog okrog Zelencev in tako se sprehodite del po kolesarski stezi. Na koncu pa si lahko privoščite kavico ali kaj drugega iz pestre izbire v Okrepčevalnici Zelenci.

Zelenci so idilični tudi pozimi.