2 oktobra, 2020 Srčna joga – jogijski položaji za zdravo in močno srce

Srčna joga – jogijski položaji za zdravo in močno srce

Poglavitni smisel joge je združitev jaza (džive) s čisto vestjo (z brahmanom). Združitev osvobaja duha vseh občutij ločenosti in iluzije časa, prostora in vzročnosti. Povezava uma in duha poskrbi za boljše samozavedanje svojega telesa, boljše prepoznavanje svojih meja in s tem boljše prepoznavanje simptomov različnih bolezni.

Srčna joga je osredotočena na anahata čakro

V delu so predstavljeni različni načini, prijemi, s katerimi lahko vsak posameznik okrepi svoje srce in poskrbi za boljše počutje in zdravje. Izgorelost kot stanje fizične, čustvene in mentalne izčrpanosti se s prakticiranjem joge zmanjša in zaščiti posameznika, da bolje premaguje čustveno obremenjujoče situacije. Z dihalnimi tehnikami se telo dodobra prediha, napolni z novim svežim zrakom, dihalne poti se očistijo. Pri tem se lahko kombinira dihalne tehnike s tehnikami sproščanja, s katerimi se telo dobro spočije, um umiri, kar vse skupaj blagodejno vpliva na počutje in zdravje posameznika.

Mandale in chanting oz. mantre na zanimiv način poskrbijo za odpiranje energetskih centrov ali čaker, pri čemer se lepo poveže energija po telesu. Že davno so uporabljali znanje in načine zdravilnih učinkov zvoka in barv, s čimer lahko ozdravimo tudi srce. Srčna joga povečuje vzdržljivost, moč in prožnost celotnega telesa, povečuje vitalnost in izboljša pretok energije po telesu, zmanjšuje napetost v telesu, upočasni staranje, pospeši regeneracijo, poskrbi za notranji mir in ravnovesje v telesu, izboljšuje umsko in telesno kondicijo, odpira nove dimenzije mišljenja, omogoča prostore za duhovni razvoj, kar vpliva na boljše celostno počutje in zdravje posameznika.

Namen srčne joge:

Kot je zapisano v Slovenskem medicinskem slovarju, je »srce (…) votel mišični organ v prsni votlini, ki poganja kri po žilah.« A srce je veliko več kot le organ, je nadnaravni čudež, ki nas ohranja pri življenju. Srčno-žilne bolezni so bile po zadnjih raziskavah vzrok za 38 % smrti v Sloveniji in tudi eden glavnih vzrokov v razvitem svetu. Namen Srčne joge je prebuditi zavest ljudi o srcu in o zdravju srca ter razširiti pogled na zdravljenje samega srca. Predvsem je v ospredju poudarek na preventivi, in sicer kako lahko preventivno poskrbi vsak posameznik za svoje srce. Delo Srčna joga se ne osredotoča na srčne bolnike, saj je pri srčnih bolnikih potrebna dodatna pozornost pri zdravljenju in izvajanju asan – jogijskih telesnih položajev; delo je posvečeno predvsem zdravim ljudem, ki bi želeli preventivno okrepiti svoje srce.

Knjižno uspešnico najdete v moji spletni trgovini in ne zamudite izjemne akcijske cene, ki bo trajala le še nekaj časa.

Namaste.