20 novembra, 2020 Domači veganski sladoled brez laktoze

Domači veganski sladoled brez laktoze

Ojoj… Le kakšen sladoled je to, ki ne vsebuje laktoze, ki je veganski? To je najpogostejši odziv na naših rojstnih dneh in druženjih, a na koncu so vsi navdušeni.

Priprava domačega sladoleda je lahko zelo preprosta in zabavna. Poleg tega je doma pripravljen sladoled tudi bolj zdrav, saj običajno vsebuje bistveno manj sladkorja kot kupljen sladoled in tudi na splošno ne vsebuje toliko umetnih dodatkov.

Domači sladoled lahko pripravimo z aparatom za sladoled, obstaja pa tudi veliko receptov, pri katerih aparat za sladoled sploh ni potreben.

Najpogosteje se za pripravo običajnih domačih sladoledov uporabljata mleko ali smetana, a pri laktozni intoleranci lahko namesto običajnih mlečnih izdelkov za pripravo domačega sladoleda uporabimo preprosto mleko in smetano brez laktoze. A to ne pride potem ne zadosti tistim, ki imajo alergijo na mleko in veganih.

Namesto tega lahko preprosto uporabimo rastlinski napitek in rastlinsko smetano. In tukaj imamo na voljo celo paleto možnosti. Izbiramo lahko med kokosovo, riževo in sojino smetano za stepanje. Sladoled pripravimo tako, da smetano stepemo, ji dodamo sladilo in dodatke po okusu. Dodamo lahko sadje, vanilijo, cimet, čokolado in druge dodatke.

A paziti moramo pri dodajanju rastlinskih napitkov, saj sladoledi iz rastliskih napitkov niso tako gosti, saj vsebujejo premalo maščob, zato je dobro, da potem dodamo npr. polnomastno kokosovo mleko, mogoče kaj koruznega škroba za boljšo teksturo.

Z vami pa bi predvsem rada delila enega izmed mojih najljubših receptov, in sicer veganski sladoled brez lahktoze.

Domač Jagodni veganski sladoled brez laktoze

Enega najenostavnejših domačih sladoledov lahko pripravimo z zamrznjeno banano in zmrznjenimi jagodami.

Zrelo banano olupimo, jo razrežemo na koščke in damo v zamrzovalnik.

Ko je banana zmrznjena, jo vzamemo iz zamrzovalnika, jo damo v mešalnik, dodamo sveže ali zmrznjene jagode, po potrebi malo sladila in vse skupaj dobro premešamo.

Tako v nekaj minutah dobimo kremast, slasten in zdrav sladoled na bananini osnovi z osvežilnim okusom jagode.

Preprosto, kajne?

Nato lahko sladoled za otroke dodatno okrasimo. Lahko naredite prav poseben sladoled Devayanko Yoganko, in sicer sladoledne samoroge, kot vidite na fotografiji.

Vse pripomočke pri peki najdete v spletni trgovini Peki.si.

Želim vam čim več osvežilnih trenutkov s kremnim sladoledom in to brez slabe vesti!