12 novembra, 2020 Zdrava hrbtenica

Zdrava hrbtenica

Zdrav hrbet – Jogijski tretma za boljše počutje in življenje brez bolečin v hrbtenici

Hrbtenica je odlično sestavljena in močna, a kljub temu je na nek način krhka in nam lahko povzroča mnogo preglavic. Do nekaterih težav pride zaradi nepravilne drže, okužb, vnetij, tumorjev, nosečnosti ali obrabe. Po mnenju strokovnjakinje Weller, med najpogostejše vzroke bolečin v hrbtu sodijo: težave z medvretenčnimi ploščicami, artritis, poškodbe, spondilolisteza, spondiloliloza, osteoporoza, skolioza, nosečnost, nedejavnost, stres in drugi vzroki.

KRONIČNE BOLEČINE V HRBTU

Najpogostejši vzrok kroničnih bolečin v hrbtuje stisnjenost ledvenih vretenc. Stisnjenost vretenc je po vsej verjetnosti posledica mišičnega neravnovesja. Pri tem izpostavimo še prisilno držo, nepravilno držo, pretirano sedenje in tudi staranje.

Pazljivi moramo biti na svojo držo in da poskrbimo, da se vedno znova opomnemo in jo pravilno poravnamo.

Različno gibanje, ki ustreza našemu načinu življenja in v katerem uživamo, traja vsaj pol ure dnevno, da se ogrejemo, blaži tudi človekove psihične stiske. S tem se poveča kakovost življenja. Ko se sprostimo, uživamo in razvedrimo, smo tudi bolj vitalni, ustvarjalni, družabni, zabavni in veseli.

Velik delež bolnikov na fizioterapijah po Sloveniji in po svetu še vedno predstavljajo tisti, ki imajo težave s hrbtenico. Kakovost življenja se tem bolnikom občutno poslabša in jih lahko tudi za več mesecev naredi nezmožne za vsakršno dejavnost.

VZROKI ZA TEŽAVE S HRBTENICO

Bolečine v hrbtenici so cena človeške evolucije. Prehod iz četveronožne hoje v pokončno držo je namreč pomenil breme za hrbtenico. Sodobni način življenja je glavni vzrok, da je naša hrbtenica nenehno obremenjena, se napreza in trpi. Različni dejavniki, kot so nepravilno sedenje, premalo gibanja in ohlapne mišice pa povzročajo bolečine v ledvenem, prsnem ali vratnem delu hrbta.

Ortopedi menijo, da je več kot 90 % bolečin v križu pravzaprav posledica sprememb na medvretenčnih ploščicah. Vsakodnevno sedenje z leti povzroči vse ohlapnejše hrbtne mišice, ki sprva vodijo do bolečin, kasneje pa tudi do trajnih težav. Bolečine so posledica nezdravega načina življenja z veliko sedenja v službi, v prostem času, preživetim za računalnikom in v avtu. Obenem na težave s hrbtenico vplivajo tudi nosečnost, porod, nepravilne športne dejavnosti s prevelikimi obremenitvami, seveda stres in psihična napetost. Če k temu prištejemo še pomanjkanje telesne aktivnosti, so težave s hrbtenico kmalu del našega vsakdana.

Vaje za zdravo hrbtenico so pripravljene kot del preventivnega programa, lahko pa pomagajo omiliti ali popolnoma odpraviti tudi že nastale težave. Vsekakor je pri oboleli hrbtenici potrebna posebna previdnost. Če imate s hrbtenico resne težave, vas prosimo, da se pred odločitvijo o vadbi posvetujete z zdravnikom.

Vaje se izvajajo počasi, brez hitrih in nepredvidljivih gibov. Pri vadbi uporabljamo lastno težo in delamo proti gravitaciji. Položaje izvajamo počasi in pravilno ter dodajamo pravilni dih. O pravilnosti diha se boste podučili tekom vadbe. Jogijski položaji, zajeti v vadbenem programu Lepota zdrave hrbtenice bodo okrepili vaše hrbtne in trebušne mišice. To bo vplivalo no izboljšanje zdravstvenega stanja in ob redni ter pravilni vadbi tudi odstranilo marsikatero tegobo in bolečino.

KAJ LAHKO STORITE SAMI?

Najpogostejši odziv mojih vadečih na vadbo je izjemen, saj že po nekaj vadbah opazijo razliko. Ne gre le za vadbo in ne gre le za izgled, temveč vam redna praksa joge lahko pomaga omiliti zdravstvene težave.

In kar lahko storite sami je, da se naučite postaviti v pravilno držo, kar ta Jogijski tretma tudi zaobjema. Pomembno pa je tudi, da se čim večkrat na to opomnite.

JOGIJSKI TRETMA LEPOTA ZDRAVE HRBTENICE

Jogijski tretma Lepota zdrave hrbtenice zaobjema jogijske vaje, ki vam pomagajo pregibati hrbtenico in poskrbite za vitalnost celotnega hrbta. Pri nakupu tega tretmaja pridobite poleg vadb tudi Sončno ogrevanje, pravilno jogijsko dihanje, osnove joge in vse pomembne napotke ter Blagodejne tehnike sproščanja.

Več o tem tretmaju si lahko pogledate na povezavi: https://yogalishesana.com/joga-akademija/jogijski-tretmaji-vadbe/

In v videu:

Ne čakajte več in poskrbite za vitalnost vaše hrbtenice, saj vam bo to omogočalo bolj srečno, lahkotno in izpopolnjeno življenje.

Namaste.