29 avgusta, 2020 Zakaj ne dojiš? – Ne dovolite si, da predsodki kradejo vaš notranji mir.

Zakaj ne dojiš? – Ne dovolite si, da predsodki kradejo vaš notranji mir.

Ta blog ni namenjen obsojanju in tudi ne predstavlja mojega mnenja o dojenju, predvsem pa podpora vsem novopečenim mamicam, ki prestajajo predsotke in negativne odzive s strani družbe.

Ugotavljam na različnih straneh, na različnih forumih in v različnih skupinah, da je veliko negativnih odzivov na to, da mamica ne doji. Včasih ne gre. Včasih ni mamica kriva za to. Najboljše je, da se potrudimo in tudi, da imate prave informacije in napotke, ki vam lahko pomagajo predvsem na začetku.

Dojenje je naravno, vendar se zaradi pomanjkanja pravih informacij novopečene mamice občutijo stisko in pritisk nanje. S pravimi informacijami je marskikaj lažje, zato sem se odločila, da z vami delim 10 odličnih nasvetov, ki vam lahko pomagajo.

Prve ure in tudi dnevi po porodu so ključni za samo vzpostavitev dojenja in tudi za ohranjanje laktacije. Kasneje je vse težje vzpostaviti. Naj delim 10 toplih nasvetov, ki jih potrejujejo tudi babice, s katerimi tesno sodelujem pri projektih za nosečnice, mamice in dojenčke.

1. Dojenček je izmučen od poroda

Vsak novorojenček je prestal dolgo potovanje na ta svet in je od poroda utrujen. Nekateri pa so tako izmučeni, da včasih ne steče dojenje tako, kot bi si mi želeli. Najboljše je, da ga najprej pusztimo počiti in nato nadaljujemo z dojenjem. Ne smemo pa obupati.

2. Novorojenček ima rezervo

Takoj, ko se dojenček oz. novorojenček rodi ima še vedno rezervo za nekje 24 ur. Nato sledi tehtanje in steklenička, nastavki in ostali pripomočki, s katerimi si lahko pomagamo pri dojenju. O tem vas seznanijo tudi v porodnišnici. Kožni stik, in sicer podoj ni pomemben le takoj po otrokovem rojstvu, temveč tudi v prvih dneh. Novorojenček naj bo tik ob mamici, da se bo imel priložnost čim večkrat dojiti. Nastavke za dojenje si lahko ogledate tukaj: https://www.pikapolonica.si/za-nosecke-in-mamice/dojenje/nastavki-za-dojenje

3. Ponoči naj mamica počiva in naj sestre odpeljejo novorojenčka.

To je zagotovo napačno ravnanje. Res je, da je vsaka mamica po porodu utrujena, posebej, ko popusti adrenalin. Ampak na to se mora mamica pripraviti pred porodom, pri čemer ji lahko pomaga joga za nosečnice. Več o tem si lahko preberete v knjižnem delu Joga za nosečnice: https://yogalishesana.com/trgovina/joga-za-nosecnice/. Pomembno je, da je otroček ves čas ob mamici in vedno, ko je možno, da se dojita. Poizkusite sprva večkrat, dokler res ne zagrabi in steče dojenje.

4.  Ni še mleka.

Nekaterim se začne mleko tvoriti že dosti prej. Nekaterim kasneje, nekaterim steče kasneje. Ampak vsaka mama ima prvo mleko, ki se imenuje mlezivo ali kolostrum. Tvori se po kapljicah, in sicer od 30 do 100 ml v 24 urah. Količina mleka se nato z vsakim dnem, ko se dojita poveča. Naval mleka se zgodi od drugega do šestega dneva po porodu. Za boljše dojenje vam priporočam pitje kompotov ali zmeraj bolj strokovno podporto pitje čaja za dojenje: https://www.zlatapticka.si/izdelek/caj-za-dojene-30g/ .

5. Dojenčka je treba najprej dojiti in nato previti.

Dojenje naj ima vedno prednost, zato najprej se dojita. Razen v primeru zlatenice in pospanosti, naj se najprej dojenčka previje, da se ga zbudi, nato se ga podoji.  

6. Dojiti je treba vsake 3 ure.

Če želite dojiti, je sprva to zelo bolj pogosto, in sicer dokler ne steče. Ko pa že imata ritem govorimo o 15 minutah na eni in 15 minut na drugi dojki in na tri ure.

7. Med podoji je treba počakati, da se tvori mleko.

To je huda zmota. Prsi delujejo tako, da več ko se dojita, več je mleka. Torej bolj pogosto, boljše je. Veliko mamic hitro odneha, saj je sprva težko, boleče in vam tega niche v naprej ne pove in vas na to ne pripravi. Vendar je vredno se na začetku potruditi in na to tudi psihično pripraviti.

8. Plodovnica je dovolj.

Res je, da ko se novorojenček rodi, da se je napil plodovnice, ampak z dojenjem lahko in morate pričeti čim prej. Ne čakajte, ker naj bi bil novorojenčke sit.

9. Novorojenčka utrudimo, če se preveč doji.

Ni res. Novorojenček je lahko izmučen od poroda, ampak mi spadamo med sesalce in mu sesanje ne povzroča težav. Mu je naravno. Ravno z dojenjem dobi vse, kar potrebuje. Dojenje mamico in dojenčka povezuje, ni le namenjeno hranjenju. Gre za globok stik, ki ostane za vedno, tudi energetsko in bolj na globoki ravni.

10. Bradavice bolijo, ker še niso utrjene.

Na začetku bradavice bolijo, zato vam priporočam, da si jih mažete že pred rojstvom, predvsem pa po dojenju. Bradavice se res privqadijo, vendar z bradavicami ni nič narobe. Redno jih mažite in kmalu bo vse v redu. Priporočam mazilo: Bentley Organic, naravno mazilo za bradavice: https://www.lekarnar.com/izdelki/bentley-organic-naravno-mazilo-za-bradavice

Pri nas smo priča pravi epidemiji nastavkov, saj skorajda ni matere, ki ne bi že v porodnišnico odnesla s seboj nastavkov ali jim je bila uporaba svetovana v prvih dneh po porodu. Dojenje je v prvih dneh lahko nekoliko nelagodno, nikakor pa ne sme boleti. Če dojenje boli, poiščite strokovno pomoč. Treba je poiskati vzrok težav.

Moje izkušnje

Naj z vami iskreno delim tudi moje izkušnje in upam, da vam pomagajo na vaši poti v materinstvo. Kot že veste, sem mamica trem čudovitim srčkom. In za to jim bom vedno hvaležna, da so mene izbrali za svojo mamico. Dojenje je pri vsakem potekalo drugače.

Pri sinu Jaku mi je, ko je bil star 3 mesec umrl oče in sem zaradi šoka, žalosti in stresa izgubila mleko. Tako da sva se dojila le do treh mesecev. V tistem hudem obdobju sem imela le nekaj 40 kg in bila kot živ okostnjak, saj je vse zelo vplivalo name.

S sinom Tjašem sva se dojila kar eno leto, nato pa sem imela operacijo modrostnega zoba, ki se mi je zarasel v kost in živeč, ter sem bila pod hudimi zravili, zaradi česar sem takrat prenehala dojiti.

Pri naši princeski Izabeli, pa sva se dojili nekje do devetih mesecev, potem pa se je ustavilo in ni dobila dovolj le z dojenjem. Nekaj časa sva dodajali, nato pa prešli na dodatek.

Torej vsaka nosečnost je drugačna, vsako okrevanje po porodu prav tako in isto je z dojenjem. In prav je tako, saj je vsak tudi otrok drugačen.

Če se le da, je dobro da mamica doji. Ne pritiskajte pa nase in ne poslušajte preveč modrih komentarjev, saj niche ne ve kaj je najboljše za vašega otroka, kot ve same. Ni pa lepšega, kot če se lahko s svojim otrokom lahko dojiš in mu nudiš naravno materino mleko, ki mu zagotavlja vse, kar potrebuje.