21 januarja, 2019 Masaža dojenčka

Masaža dojenčka

Masaža za dojenčke in sprostilne tehnike za umiritev dojenčka
Dotik, občutek varnosti in toplina

Najbolj varno in pomirjeno se dojenček počuti v materinem objemu. Pri tem dotik in toplina lahko pomirita še tako močne spremembe v telesu našega malčka. Vsak dojenček je drugačen, vsi pa potrebujejo veliko nežnosti, »crkljanja« in božanja. Kot maserka sem v knjigi Joga mami in dojenček priložila znanje o masaži za dojenčke – različne tehnike in prijeme, s katerimi lahko dojenčke sprostite in pomirite.

Tehnike odlično vplivajo tudi na cirkulacijo, regeneracijo celic in dobro počutje naših najmlajših. So zbrano znanje masažnih prijemov in jogijskega znanja iz Indije in Amerike. Preproste principe je podprla tudi strokovnjakinja Majda Košir, ki se ukvarja s homeopatijo in z masažno tehniko.

Izvedba: Masaža dojenčka lahko poteka na goli koži ali preko bodija oz. lahkotnih oblačil. Če je koža gola, jo naoljimo z različnimi olji, pri čemer se najbolj izpostavljajo brinovo, mandljevo ali oljčno olje. Masaža zajema celotno telo. Originalno se masaža prične na hrbtu in zaključi pri trebušnih mišicah. Odvisno je tudi, kako je obrnjen vaš dojenček in kaj mu ustreza v tistem trenutku. Pri masaži se uporabljajo različne tehnike prijemov, s katerimi se dobro pregnete celotno telo: glajenje, vtiranje, udarjanje, gnetenje in tresenje.

Pri masaži dojenčkov je potrebna dodatna previdnost. Pomembno je, da se ne uporablja močnih sunkovitih gibov ter da se ob masažnih prijemih malček počuti udobno in varno. Na dlaneh, stopalih in trebuhu se uporabljajo krožni gibi v smeri urinega kazalca. Masažni prijemi na nogah in rokah pa so usmerjeni predvsem navzgor proti srcu in potekajo vodoravno na telo. Na hrbtu se ponavadi zadržimo dalj časa, saj dojenčkom izredno ustrezajo različni krožni gibi, palmica, vlečenje črt, krožni gibi, risanje po hrbtu itd.

Masažni prijemi so tudi poživitev, s katero so pripravljeni na preostanek vadbe in se jih lahko izvaja tudi pred in med vadbo joge. Če pa bodo vaši gibi umirjeni, boste z njimi prispevali na sprostitev telesa in pomiritev dojenčka, kar je zaželeno po sami jogi; nanje vpliva kot sprostilni položaj Savasane.

Opombe: Ne pozabite, da dojenčki večino časa preležijo in jim masaža prija, saj se pospeši ne samo prekrvavitev celotnega telesa, ampak tudi pretok energije po telesu. Dojenčki so v osnovi izredno pretočni in ne potrebujejo močnih masažnih prijemov, kot smo jih navajeni pri odraslih osebah. Ravno zato je poudarek na nežnosti in udobju dojenčka.

Prednosti masaže dojenčkov

Pozitivni sproščujoči učinki vplivajo na sprostitev celotnega telesa. Masaža dojenčka odpravlja napetost, nespečnost in pomaga pri umirjanju krčev in ostalih neprijetnostih, povezanih s prilagajanjem dojenčka na novo okolje. Z masažnimi prijemi se mišicam povrne moč, sklepi postanejo bolj gibljivi, otekline se zmanjšajo. Nežna koža je po masaži še dodatno elastična in odporna proti zunanjim vplivom. Predvsem pa se dojenček pri masiranju počuti varno, udobno in nanj masažni prijemi vplivajo predvsem sproščujoče, pomirjajoče in poživljajoče.

Za več o masažni tehniki si lahko preberete v knjigi Joga mami in dojenček, kar vam omogoča veliko crkljanja in nežnih trenutkov tudi doma.